Наша молитва за гетьмана Мазепу
На сайті "Київські єпархіальні відомості" можна ознайомитись із історичним дослідженням високопреосвященнійшого Димитрія, митрополита Переяслав-Хмельницького, ректора Київської православної богословської академії з приводу антиканонічної, антиєвангельської та неправдивої анафеми на гетьмана Івана Мазепу. Читайте за цим посиланням.

20 березня 2009 року, у рамках відзначення 370-ї річниці від дня народження Івана Мазепи, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відслужив панахиду за спочилим гетьманом на його батьківщині в Свято-Миколаївському храмі, що знаходиться у селі Мазепинці Білоцерківського району Київської області.

По завершенні панахиди Святійший Владика разом з Главою держави та усіма присутніми на богослужінні вирушили ходою до пам'ятника видатному українському Гетьману – бронзового погруддя роботи скульптора Є. Горбаня для покладання квітів.

Після цього Президент України В.А. Ющенко виголосив промову: "Сьогодні вшановуємо будівничого держави, мудрого політика, дипломата і полководця, талановитого поета, покровителя освіти і мистецтв, захисника нашої віри", – сказав Глава держави, додавши – йдеться, безумовно, також про відновлення справедливості та правди про цього видатного діяча.

"Не одне століття ім'я Мазепи стирали з пам'яті народної... Імперія робила це з однією метою – знищити саму ідею незалежності України, перетворити її на підвладну територію без минулого і майбутнього. Але ми не піддалися, ми вистояли, ми перемогли", – сказав Президент.

Він нагадав, що Іван Мазепа більше двох десятиліть був гетьманом України. "Це були особливі роки – роки відродження з Руїни, роки піднесення національного і державного життя України", – переконаний В.Ющенко. При цьому він нагадав про розквіт української архітектури, освіти, церкви завдяки підтримці гетьмана.

Президент особливо відзначив зусилля гетьмана Мазепи щодо створення з козацької старшини нової, державницької еліти та перетворення українського козацтва на потужне регулярне військо.

"У 1704 році Івану Мазепі вдалося об'єднати правобережну і лівобережну частини України в єдину державу... Україна оживала як країна європейської культури і традиції", – нагадав В.Ющенко, додавши, що мрією гетьмана була самостійна, шанована у Європі Українська держава.

"Іван Мазепа – не зрадник. Іван Мазепа – захисник рідної землі. Іван Мазепа повстав задля України і рідної землі... Пора остаточно розвіяти облудні міфи про начебто зраду Івана Мазепи", – сказав В.Ющенко, наголосивши, що протягом віків його патріотичний вчинок надихав українських патріотів до боротьби за незалежність України.

Говорячи про важливість відновлення історичної правди про гетьмана Мазепу, В.Ющенко нагадав, що ще на зорі незалежності України в Мазепинцях було встановлено перший пам'ятник видатному землякові, а два роки тому в селі збудували дерев'яну козацьку церкву Святого Миколая Чудотворця. Також у Батурині було встановлено ще один пам'ятник Мазепі, створено музей гетьмана та інші споруди, пов'язані з його військовою діяльністю.

"Найбільшим визнанням праведності гетьмана Мазепи стала незалежна Українська держава", – наголосив Президент.

З репортажу на порталі УПЦ КП.


лично смотрел репортаж по ОРТ... у пацанов на востоке риальне комплекс...